A combprotézis felépítése és működése


Rovat:  Protézis, művégtag 

Szerző: Joachim Dohmeier

Utolsó frissítés: 2023. június 29.

Egy transzfemorális, azaz a térd fölött történő amputáció esetén a páciensek számára a combprotézis jelenthet megoldást. Természetesen csak abban az esetben, ha erre a fizikai állapotuk lehetőséget ad, ugyanis előfordulhat, hogy a beteg állapota annyira súlyos, hogy egyáltalán nem alkalmas művégtag viselésére.

Combprotézis felépítése, gyártása, használata

A combprotézisek moduláris felépítésűek, azaz különféle elemekből állnak, amikből az igényeknek, illetve a páciens mobilitási fokozatának ismeretében állítható össze a legjobb és leghatékonyabb protézis.

Milyen elemekből épül fel a combprotézis?

A combprotézis öt nagyobb elemből áll, amik a következők: a pilon, vagyis a protézist tartó váz, a tok, a linerek, a felfüggesztési rendszer, a térd- és bokaízület, végezetül pedig a lábfej.

Minden egyes elem esetében számtalan megoldás áll rendelkezésre, amikből a szakemberek együttes véleménye alapján kerülnek majd kiválasztásra a megfelelő „hozzávalók”.

Ennek a moduláris felépítésnek köszönhető az is, hogy ma már szinte bármilyen tevékenységhez elkészíthető az a speciális művégtag, amivel biztonságosan és felszabadultan űzhető az adott sport. A combprotézis egyes elemei más-más funkciókat látnak el a művégtagban, éppen úgy, ahogy az emberi láb esetén is más a „dolga” a térdnek, és más a sípcsontnak.

Vannak olyan funkciók, amik viszonylag könnyen helyettesíthetők – ilyen például a test tömegének megtartása –, mások azonban, mint a térd „kiváltása”, komoly gondot okoznak a fejlesztőknek. Ezzel együtt egy modern combprotézis viselése már sokkal kényelmesebb, és jóval nagyobb szabadságot és önállóságot is biztosít a pácienseknek. 

A combprotézis elemeinek funkciója

Nézzük, hogyan épül fel egy combprotézis, és az egyes elemek milyen funkciókat töltenek be.

1. A protézis váza, amit pilonnak is neveznek. Ennek az elemnek a feladata a test tömegének megtartása, és többféle anyagból is készülhet. Léteznek műanyagból, valamint fémből álló pilonok, de napjainkban már leginkább a karbonszálas kompozit anyagos megoldásokat részesítik előnyben. Ennek az utóbbi megoldásnak az előnye, hogy olyan szerkezetű váz állítható elő belőle, aminek a tulajdonságai nagyon hasonlítanak az emberi csontéhoz, hiszen fontos, hogy meglegyen a megfelelő szakítószilárdság és rugalmasság is.

2. A tok feladata az erő közvetítése a művégtag és a test között, ezért különösen lényeges, hogy tökéletesen illeszkedjen a végtaghoz. A saját fejlesztésű Soft-flex tokunk rendkívül könnyű szénszálas anyagból készül, amit egy lágy belső tokkal építünk össze, így ez a szerkezet a két anyag legjobb tulajdonságait ötvözi. Ennek a megoldásnak köszönhetően a csonk és a tok között optimális tapadás jön létre, így a páciens képes lesz rá, hogy magabiztosan irányítsa a protézist, és nő a biztonságérzete is.

3. A térdízületek szerepe az, hogy járás közben fékezzék a lábszár lengését, ezzel utánozva a természetes járást. Hogy a combprotézis milyen térdízülettel készül, az a páciens mobilitási fokától függ. Az 1-tő 3-ig terjedő mobilitási szint esetén a záras-fékes, hidraulikus vagy a mikroprocesszoros térízületek jöhetnek szóba, hiszen elsősorban a terhelhetőség számít, nem pedig a dinamikusság. Ugyanakkor éppen a moduláris felépítés miatt lehetőség van akár olyan dinamikus alkatrészek használatára is, mint a pneumatikus térdízület. Magasabb aktivitási szint esetén pedig többtengelyes ízületeket alkalmazunk a combprotéziseknél, és ehhez passzoló bokaízületeket.

4. A felfüggesztéseknél létezik az úgynevezett vákuumos megoldás, ami mind a combprotézis, mind pedig a lábszárprotézis esetén alkalmazható, ha ezt a csonk állapota megengedi. Ennek a módozatnak a működési elve nagyon egyszerű: a csonk kiszorítja a levegőt a tokból, és az így keletkező vákuum tartja a helyén a csonkot a tokban.

A vákuumos felfüggesztés legnagyobb előnye, hogy rendkívül biztonságossá és kényelmessé teszi a művégtag viselését.

A modern combprotézisek visszaadják a mozgás örömét a pácienseknek, sőt, ma már olyan extrém tevékenységek is űzhetők velük, amik régen elképzelhetetlenek voltak. 

 Protézis, művégtag  rovat további cikkei →

A szerzőről:

Joachim Dohmeier egyike azon német szakembereknek, akik több mint 30 év tapasztalattal rendelkeznek ezen a pályán. Sokaknak segített már, akár talpbetétre, akár művégtagra volt szüksége a páciensnek.

Tanulmányait a legkiválóbb német ortopéd technikus iskolákban végezte, eddig minden kontinensen dolgozott vagy oktatott már: nemcsak Franciaországban és Ausztráliában, de Lengyelországban, Dél-Afrikában, Spanyolországban, Finnországban, az Egyesült Államokban, Dubaiban, valamint Haitin is voltak páciensei.

Kérdése van?

Segítünk!

Írjon nekünk: