A művégtag ellátás folyamata


Rovat:  Protézis, művégtag 

Szerző: Joachim Dohmeier

Utolsó frissítés: 2023. július 6.

Sokszor tapasztaljuk, hogy nem teljesen egyértelmű az amputáción átesett páciensek számára, hogyan zajlik a művégtag felírása, gyártása, egyáltalán az egész folyamat, így ezzel a cikkel szeretnénk segíteni eligazodni, hogy megfelelő művégtaghoz juthassanak.

A művégtag ellátás folyamata amputáció után

Egy protézis elkészítése a szakorvos, az ortopédiai műszerész és a gyógytornász szoros együttműködésével, komoly szakmai konzultáció mellett történik.

A művégtag felírása

1. lépés: a vizsgálat. A gyógyászati segédeszköznek minősülő művégtag elkészítésével mindig meg kell várni a csonk teljes gyógyulását. Ezt a páciens egészségi állapotának felmérése, és a mobilitási fokozat meghatározása követi. Ez utóbbi azért fontos, mert a mobilitási fokozattól függ, hogy a páciens milyen protézist kaphat.

2. lépés: a vizsgálatok eredményének ismeretében a legmegfelelőbb művégtag kiválasztása. Ismertetjük a lehetőségeket, amik közül a páciens választhat, illetve elmondjuk azt is, hogy mely megoldásnak mi az előnye és a hátránya. Itt nagyon fontos szerepet kap az ortopéd technikus, de természetesen a páciens igényeit is maximálisan figyelembe vesszük. Az általunk készített egyedi protézisek akár speciális igények kielégítésére is alkalmasak, mint például a sportolás.

Az ortopéd technikus feladatai

Miután kiválasztásra került a megfelelő típusú művégtag, megkezdődik a gyártás, ami szintén több fázisból áll.

1. lépés: a mintavétel, amit rendelőinkben végzünk. Ez szolgál a protézis alapjául, ezért nagyon pontosnak kell lennie, hogy a művégtag valóban kényelmes legyen, és jól is működjön a viselés során.

2. lépés: a gyártás folyamata a legmodernebb technológiával. Ahhoz ugyanis, hogy egy művégtag tényleg betöltse a funkcióját, az elkészült protézisnek a legmagasabb szakmai elvárásoknak kell megfelelnie. Ezért van az, hogy a gyártás során mi mindig a rendelkezésre álló legjobb anyagokat és (OttoBock) alkatrészeket használjuk fel.

3. lépés: az elkészült művégtag próbája, amikor a páciens megteszi az első, még bátortalan lépéseket az új protézissel. A próba során lehetőség nyílik az esetleges problémák jelzésére, ami után elvégezzük a szükséges igazításokat a művégtagon. Előfordulhat, hogy több próba is megelőzi a végleges protézis legyártását, de nem szabad türelmetlennek lenni, mert a cél a tökéletes művégtag elkészítése.

4. lépés: a kész művégtag átadása, ami már minden tekintetben megfelel a vele szemben támasztott elvárásoknak: kényelmes, és valamennyi feladat elvégezhető vele. A rehabilitáció részleteit szintén ekkor beszéljük meg, ami a járás újratanulását is magában foglalja.

A rehabilitáció lépései

A művégtag csupán az első lépés a mozgás visszanyerésének folyamatában. Ezt követi a rehabilitáció, ami két célt szolgál:

1. Az izmok megerősítését, hogy a protézis viselése könnyedén menjen. A műtét után, a gyógyulás alatt az izmok „ellustulnak”, ezért megfelelő kondícióba kell hozni őket, hogy a páciensek újra képesek legyenek a járásra.

2. A járás újratanulását, hiszen a művégtaggal megváltozik az egyensúly, ezért a járóiskolában megtanítjuk, hogyan kell a protézissel járni.

Amit még tudni kell

Ahhoz, hogy elkészíthessük Önnek a művégtagját, szükség van az amputáció utáni zárójelentésre, és az Ön személyes irataira: igazolvány, TAJ és közgyógy kártya, ha van.

Keressen minket bizalommal, visszaadjuk a mozgás örömét!

 Protézis, művégtag  rovat további cikkei →

A szerzőről:

Joachim Dohmeier egyike azon német szakembereknek, akik több mint 30 év tapasztalattal rendelkeznek ezen a pályán. Sokaknak segített már, akár talpbetétre, akár művégtagra volt szüksége a páciensnek.

Tanulmányait a legkiválóbb német ortopéd technikus iskolákban végezte, eddig minden kontinensen dolgozott vagy oktatott már: nemcsak Franciaországban és Ausztráliában, de Lengyelországban, Dél-Afrikában, Spanyolországban, Finnországban, az Egyesült Államokban, Dubaiban, valamint Haitin is voltak páciensei.

Kérdése van?

Segítünk!

Írjon nekünk: