Mit tegyek, ha lúdtalpas vagyok?


Rovat:  Talpbetét 

Szerző: Joachim Dohmeier

Utolsó frissítés: 2023. július 2.

Bár sok páciens azt gondolja, hogy a lúdtalp csupán egy esztétikai probléma, a valóság ezzel szemben az, hogy lábunk boltozatának megsüllyedése komoly mozgásszervi betegség, ami ellen érdemes időben fellépni.

3D nyomtatott művégtagok

Hazánkban még az óvatos becslések szerint is több százezer páciens lehet érintett a lúdtalp valamilyen formájában, de vannak olyan feltételezések is, amelyek szerint minden 10 felnőttből 6 szenved a problémától.

Egyes felmérések szerint az iskolásoknak akár a fele is lúdtalpas lehet, amit nem segít a mozgásszegény életmód, az elhízás, valamint a mindennapok során egyre hosszabb ideig tartó vagy épp nem megfelelő cipő használata.

A lúdtalp nemcsak a gyermekeknél, hanem a felnőtteknél is előfordulhat, és a mutatók évről-évre romlanak a fiatalok körében, ahogy azt például az OGYEI statisztikája is mutatja.

Márpedig a panaszos helyzetnek súlyos következményei lehetnek, ha nem gondoskodunk róla időben; gyakran nemcsak a fájdalom az egyetlen, amivel számolnunk kell.

Miért olyan nagy probléma a lúdtalp?

A lúdtalp népbetegség és egyúttal civilizációs ártalom is, lévén olyan dolgok váltják ki, amelyek jellemzőek a mai korra. Azt hinnénk, hogy ez is csak egyike azoknak az ijesztgetéseknek, amelyek minden régi dolgot nosztalgikus díszcsomagolásba bugyolálnak, miközben a modern korok vívmányait sárba tiporják.

Nem célunk, hogy erre ráerősítsünk, de ettől még tény, hogy a lúdtalpat egy sor olyan probléma okozza, amit a modern ember életmódjának tartunk.


Nézzük, hogy mik ezek:

  • Az egyenes, kemény betonon (járdán) való járás; szemben azokkal az időkkel, amikor az emberek gyakran mezítláb jártak, ráadásul egyenetlen, természetes talajon.
  • Az egyre hosszabb ideig tartó harisnya- vagy cipőhasználat. Gyakran egész álló nap kényelmetlen ruhadarabokban vagyunk, amelyek megakadályozzák a lábat, hogy hatékonyan betöltse funkcióját. Különösen veszélyesek az olyan cipők, amelyek talpa egyenes, és amelyek nem tartják megfelelően a bokát, mert végül degenerálják a járást.
  • A mozgásszegény életmód, majd az abból fakadó elhízás, amely egyre nagyobb terheket ró lábainkra.

A lúdtalpat az okozza, hogy testsúlyunkat megtartó és lengéscsillapításról gondoskodó lábunk működésének egyensúlya felborul.

A funkcionális egységet biztosító speciális kialakítás, vagyis a csontok, a szalagok és az izmok harmóniája meggyengül, emiatt pedig statikai deformitások jönnek létre.

A szalagok és izmok nem tudják fenntartani a rugalmasságért felelős boltozatot, amely az egyensúlyi állapot felbomlása, valamint az egyre nagyobb terhelés miatt lelapul.

Első lépés: pánik helyett higgadt megoldás!

Szögezzük le, a problémát nem éri meg elodázni, de kezdeti stádiumban a pánik sem megoldás.

Ha azt látjuk, hogy lábunk boltozata lelapult, sőt, fájdalmat érzünk a talpnál, a bokánál, a térdnél, a csípőnél vagy a deréknál, akkor gondoljunk arra a lehetőségre, hogy lúdtalpunk van.

A boltozat íveltsége természetesen egyénenként eltérő, és előfordul, hogy valakinek a szokásosnál alacsonyabb a lábboltozata. Ettől függetlenül jobb szakértő segítségét kérni. Semmi esetre se vegyük félvállról a dolgot.

Második lépés: keressünk fel egy ortopéd szakorvost!

Magyarországon kiváló ortopéd szakorvosok dolgoznak, és mivel a lúdtalp sajnos népbetegségnek számít, ezért a problémát jól ismerik, a tünetekkel és a lehetséges kezelésekkel pedig tisztában vannak.

Fontos leszögezni, hogy bár a lúdtalpnak van olyan késői stádiuma, amikor a panaszos helyzet korlátozza a pácienst a szabad mozgásban, és amikor már csak ortopédiai műtét jöhet szóba, de az esetek nagyon nagy százalékában a lúdtalp visszafordítható, kezelhető és tünetei megszüntethetők.

Ehhez csupán azt kell tenni, hogy a tünetek észlelése után komolyan vegyük állapotunkat, és az ortopéd szakorvos felkeresése után be is tartsuk azokat a dolgokat, amiket a rendelésen hallunk.

Harmadik: a kezelés nem játék!

A lúdtalp kezelése két rendkívül hatékony eszközzel történhet meg, ezek pedig:

Az esetek többségében ezeket a szakorvos egyszerre ajánlja, és nekünk csak az a dolgunk, hogy betartsuk a kapott utasításokat.

Persze, viccesek lehetnek a különféle lábgyakorlatok, de azokat nem véletlenül találták ki, és ha jól csináljuk, nagyon sokat segíthetnek a lábizmok megerősítésében.

Sokan cikinek érzik a talpbetét viselését is, de az segít lábunk megtámasztásában, és kiváló asszisztenciát kínál a mindenfajta aktivitáshoz.

A lúdtalp nemcsak megváltoztatja a láb, a boka és lábszár elhelyezkedését, de kihat térdünkre, valamint a medencére és gerinccsigolyákra, csontokra is.

A fájdalom mellett ízületi kopást is eredményezhet, ezért tornáztassuk a lábunkat és hordjuk a talpbetétet. Ezek ugyanis azt sugallják, hogy igényesek vagyunk, mert adunk saját magunk egészségére.

Negyedik lépés: a jótékony lábtorna

A lábtorna és a gyógytorna rendkívül hatékony terápiás eljárás lúdtalp esetén, hiszen lábizmaink erősítésével megakadályozhatjuk azt, hogy a probléma súlyosbodjon.

A különböző gyakorlatok nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is segíthetnek, ráadásul egy kis játékosság is beépíthető. Megfelelően elvégezve az ilyen torna segít megelőzni és enyhíteni a lábstatikai elváltozásokat.

A gyakorlatok amúgy rendkívül egyszerűek, és azok betartásához nincs szükség sem nagy területre, sem különleges eszközökre, így azok munka után vagy a hétvégén kényelmesen megvalósíthatók, akár odahaza, akár a kertben vagy parkban.

A lúdtalp esetében más egy gyermek és más egy felnőtt helyzete, hiszen spontán javulásra legfeljebb fiatalabb korban számíthatunk. Felnőttek esetében már szükség van a megfelelő kezelésre, ami egyrészt a megfelelő torna, másrészt a talpbetét.

Ötödik lépés: a kényelmes talpbetét

A lúdtalpbetétet általában 7 éves kortól írják fel a pácienseknek, és a leggyakrabban a felnőtteknél alkalmazzák, akiknél a boltozatrendszer megbomlását a láb túlterhelése eredményezi.

Ez megtörténhet állómunkával vagy túlsúllyal, de kockázati tényező a terhesség is. A jó talpbetét minőségi alapanyagokból és korszerű technológiával készül, valamint egyedi kialakítású. Ne használjunk előre legyártott megoldásokat, hiszen nincs két egyforma láb, és nincs két egyforma probléma.

A talpbetétet a cipőbe rakhatjuk, és az megfelelően megtámasztja lábunkat mozgás közben, legyen az séta, futás vagy ugrás. Az eszköz nem csúszik el, könnyedén rögzíthető és kivehető, valamint a speciális kialakítás miatt a modern talpbetét higiénikus.

A talpbetét önmagában (lábtorna nélkül) nem jelent megoldást, viszont ha nem használjuk, akkor a különböző panaszok visszatérnek. Éppen ezért egyik sem hanyagolható el, és a lúdtalp eredményes kezelésében mind a kettőnek, a tornának és a talpbetétnek is fontos szerep jut.

A nem kezelt lúdtalp következményei

Ha úgy döntünk, hogy mégsem fogadjuk meg az ortopéd szakorvos tanácsait, és nemcsak a tornát, de a talpbetét hordását is hanyagoljuk, akkor számolnunk kell a nem kezelt lúdtalp következményeivel.

Ezek a teljesség igénye nélkül:

  • fájdalom a bokánál, térdnél, csípőnél vagy deréknál;
  • bütyökképződés;
  • kalapácsujjak;
  • csámpás járás;
  • tartási rendellenességek;
  • bokasüllyedés;
  • talpi szemölcsök kialakulása;
  • fáradékonyság és az állóképesség csökkenése;
  • ízületi kopás.

Ne felejtsük el, hogy lábunk komoly terhet visel egész nap, ezért nem éri meg elhanyagolni a talp hosszanti- és harántboltozatának megsüllyedését. Ha odafigyelünk, szervezetünk azt a szabad mozgás ajándékával hálálja meg, azaz visszakapjuk a mozgás örömét.

 Talpbetét  rovat további cikkei →

A szerzőről:

Joachim Dohmeier egyike azon német szakembereknek, akik több mint 30 év tapasztalattal rendelkeznek ezen a pályán. Sokaknak segített már, akár talpbetétre, akár művégtagra volt szüksége a páciensnek.

Tanulmányait a legkiválóbb német ortopéd technikus iskolákban végezte, eddig minden kontinensen dolgozott vagy oktatott már: nemcsak Franciaországban és Ausztráliában, de Lengyelországban, Dél-Afrikában, Spanyolországban, Finnországban, az Egyesült Államokban, Dubaiban, valamint Haitin is voltak páciensei.

Kérdése van?

Segítünk!

Írjon nekünk: